Kakao kruszone Nibs
Kakao Nibs – co to jest?
Pokruszone ziarna surowego kakao to „czekolada” w najczystszej postaci, czyli taka do której nie dodano cukru, mleka ani innych składników. Produkt odpowiedni jest dla wegan oraz naturalnie bezglutenowy. Kruszone ziarno kakao to wysuszone, sfermentowane, oczyszczone z łupiny, uprażone i rozgniecione ziarno kakaowca właściwego Theobroma cacao
Kruszone ziarna kakao zawierają magnez który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. A zawarta w nich ryboflawina (witamina B2) pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Garść pokruszonych kakaowych ziaren to również solidna dawka błonnika pokarmowego. Są bez dodatku cukru, zawierają naturalnie występujące cukry.
Kruszone ziarno – jak stosować?
Kruszone ziarno kakao to świetny dodatek do deserów, słodkich śniadań i wszelkich pysznych przekąsek. Ziarna możesz również dodać do wypieków, jogurtu czy lodów, albo zmielić drobniej w młynku do kawy, by przygotować świeży i głęboki w smaku napój.
Zalecane dzienne spożycie to 3 g. Jest niezwykle zdrowe, a dzięki swojej formie zachowuje wszystkie charakterystyczne dla kakao właściwości.