Masło kakaowe
Co to jest masło kakaowe ?
Masło kakaowe to jest podstawowy składnik czekolady! Jest to naturalny olej, który pozyskiwany jest z nasion kakaowca. Tak, dokładnie tego samego, z którego produkowana jest czekolada! Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Masło kakaowe nierafinowane jest bogate w witaminę E, sole mineralne, alkaidy i polifenole oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn.
Masło kakaowe wykazuje niemal 100% biozgodności ze skórą. Znakomicie sprawdzi się także w codziennej pielęgnacji przy suchej, wrażliwej i swędzącej skórze. Jest bezpieczne dla dzieci 👶 oraz alergików. Kobiety na całym świecie używają go w czasie ciąży by zmniejszać i zapobiegać powstawaniu rozstępów
W temperaturze pokojowej masło ma stałą, zwartą i bardzo twardą konsystencję.
Rozpuszcza się w temp. 30-36 st. C
Masło kakaowe – sposób użycia
Płynną konsystencję masła kakaowego utrzymamy dopiero po poddaniu odpowiedniej temperaturze topnienia minimum 30 stopnia. Aby uzyskać olej, preparat należy przygotować w kąpieli wodnej. Twardy kawałek można wykorzystać jako pomadkę.
Kolor: żółty przechodzący w lekko brązowy
Zapach: Delikatny kakaowy